- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsyp do naczynia,
wymieszaj i wyrób do otrzymania gładkiego ciasta (możesz mikserem).
Ciasto może być klejące, ale nie dodawaj mąki.
Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm (nie
cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie
kleiło się do stolnicy.
Wykrawaj różne kształty pierniczków.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
odstępach. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość
pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet
krócej). Wyjmij, wystudź na kratce. Dowolnie udekoruj.
Co zrobić jeżeli pierniczki stwardnieją?
Pierniki wykonane zgodnie z powyższym przepisem powinny być miękkie przez kilka dni po upieczeniu. Może się jednak zdarzyć, że po pewnym czasie zaczną twardnieć. By nikt nie połamał sobie na nich zębów, włóż je do szczelnego pojemniczka wraz z kawałkami obranego jabłka. Wymieniaj owoc co kilka dni, by nie spleśniał. Pierniki wchłoną wilgoć z jabłka i znów będą miękkie i pyszne!