piątek, 25 grudnia 2015

Pierniczki


Dzisiaj przychodzę do Was z łatwym przepisem na pyszne pierniczki. Upiekłam je z okazji Świąt Bożego Narodzenia i wszystkim bardzo smakowały. Mam nadzieję, że wykorzystacie ten przepis, a pierniczki Wam posmakują. No to zakasujemy  rękawy i bierzemy się do roboty!





Składniki na około 55 pierników:
  •  300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Wszystkie składniki wsyp do naczynia, wymieszaj i wyrób do otrzymania gładkiego ciasta (możesz mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawaj mąki.
Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawaj różne kształty pierniczków. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjmij, wystudź na kratce. Dowolnie udekoruj.
Co zrobić jeżeli pierniczki stwardnieją?
Pierniki wykonane zgodnie z powyższym przepisem powinny być miękkie przez kilka dni po upieczeniu. Może się jednak zdarzyć, że po pewnym czasie zaczną twardnieć. By nikt nie połamał sobie na nich zębów, włóż je do szczelnego pojemniczka wraz z kawałkami obranego jabłka. Wymieniaj owoc co kilka dni, by nie spleśniał. Pierniki wchłoną wilgoć z jabłka i znów będą miękkie i pyszne!